Trädgården 9 juni

Det är, som ni kanske noterat, otroligt varmt och torrt vilket gör att min klimatångest är mer alive and well än vanligt.

Men det har också gjort att trädgården fullkomligt exploderat. Syrenerna och rhododendronbuskarna har blommat över sedan minst en vecka tillbaka. Gullregnet blommade bara med fem små stänglar i år och rosorna längs huset blommar hysteriskt.

Resten då? Det ser ut såhär!

img_1366

Ni får helt enkelt bortse från att jag inte orkar ta vrålsnygga bilder av allt för då blir det aldrig gjort. MEN…..det är fint på verandan. Även om spindelnät och sprucken betong framträder extra väl på bild.  ¯\_(ツ)_/¯

Växterna på verandan är på STRÅLANDE humör. De tror att de bor i ett växthus. Chilin och paprikan är redan större än den blev ifjol.

img_1370

Den här rabatten har vi inte gjort något åt i år mer än att vi försöker hålla snårvindan på stången (en daglig kamp). Men jag tycker det är så fint att jag nästan lipar när jag ser rosen klättra omkring. Det där lilla hålet i lavendelhäcken försöker jag täppa igen med nya plantor men så fort jag grävt ner något där går min lilla katt dit och gräver upp det igen. Hon är sjuk i huvudet.

img_1369

Om man fotar i profil syns hålet inte. Hehe. Vi bollklippte dem i våras! Det var väldigt gulligt. Nu har de smitit från sin form men det är ju knoppar så jag kan inte gärna gå in och klippa till dem igen för då är det jag som är sjuk i huvudet istället.

img_1368

Det här är en av mina favoritväxter just nu! Stjärnflocka. Jag är tokig i de lite diskretare växterna för tillfället. Kanske är det bara en förtryckt avundsjuka som kommer sig av att mina grannar har helt otroliga pioner som vräker sig över staketet och ler inställsamt mot mig varje gång jag går förbi?

img_1376

En ny rabatt! Min kille vill odla rosor så han grävde sig ett land och planterade en honungsros mellan den där klassiska rosa jag glömt vad heter ni vet…? Något på v? NEW DAWN!!! I alla fall: Jag stoppade dit lite överblivna köksträdgårdsväxter också.

img_1367Men alla har inte fått en egen rabatt att bo i. Några stackare står på kö och kippar efter luft. Jag kommer till er sen men jag har inte råd att köpa hur mycket jord som helst! Bit ihop.

img_1386

Nu kommer vi äntligen till huvudnumret! Köksträdgården. Bortse från vattenslangen som sabbar effekten till ingången tack.

img_1378

Nu jävlar! Blir det detaljkunskap! Lyssna noga. Det mest framträdande på bilden är min nya favoritgrönsak (eftersom den växer så snällt) pak choi! De tre i mitten längst fram omgivna av små betor. De hysteriska figurerna i pallkrage nr 2 är rädisor som försöker mörda min vitlök. Jag ska åtgärda dem snarast. Kanske lägga in? Det går va? Hela? Jajaj jag ska fråga google sen när inlägget är klart. I pallkrage nr 3 skymtar en annan favorit: kronärtskocka! JÄTTEsnygg tycker jag! Och så lite lök och portlak, också den en snällväxande favorit jag inte testat förut. Den smakar lite syrligt. Som om spenat och harsyra fick ett köttigt barn typ.

img_1380Här då? Mer pak choi. Kronärtskocka och potatis. Lite annat.

img_1381

Årets mer misslyckade experiment. Jag fyllde pallkragen halv och la över fönster så att det skulle bli ett miniväxthus. MEN SEN kom värmeböljan! Så allt annat växte också och således är det här bara en pallkrage med undermålig mängd jord. Här kan man också se hur det går för mangold som växer i sol (höger) och mangold som växer skuggad av sin pallkrage (vänster). I övrigt rekommenderar jag röd sallat!! Otroligt snyggt.

img_1382

Det är ingen idé att prata om något annat än majsen här. Kolla på den. Grotesk. Trots att den växer i enkel pallkrage och de vill ha dubbel. Tur att den inte har dubbel. Då hade jag fått ta mig fram med motorsåg.

img_1385

Fem före att helt enkelt resa sig ur pallkragen och promenera iväg.

img_1384

I år prövar jag gråärt! Läste om det i Hunger en gång för flera år sedan och blev väldigt intresserad. Sägs smaka kikärt.

img_1379

Skåda! Mitt underbara rosenbönetorn. En böna av 10 har grott. Gud så ståtligt. I dag ska jag så om. Satan.

img_1375

Och så en sista grej! Jag har hittat en pion!!! Förvisso utan knoppar och förvisso nästan kvävd av höstanemonen (som jag tuktade lite efter den här bilden togs) tänk om fem år eller så när den blommar!! Undrar vad det är! UNDRAR! Jag älskar pioner.

Okej det var det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s