Maskarna är i alla fall på min sida

Nu har det varit bara ett par grader varmt, regn och hagel flera dagar i rad och genast övergick jag från att oja mig över klimatförändringarna till att oja mig över om fruktträdens blommor ska frysa sönder. Det blev inte jättemycket muntrare av att den här utrotningsrapporten som kom idag.

Så låt oss prata om något annat – mina komposter!

img_7205

Jag vill rikta mina varmaste och hjärtligaste tack till mitt dåtidsjag som nyinflyttad och i uppenbar trädgårdspsykos byggde två komposter. Jag vill också tacka alla maskar som jobbat och slitit, för nu, efter snart två år, har jag funnit jord!

img_7206

Verkar som att det inte bara är maskar som bott i komposten meeeeen om man inte ser några råttor så finns de inte traaalallalaalalaaa.

img_7211

Matade och vårfixade alla pallkragar med jorden jag hittade. Sedan fick kålen flytta ut lite på vinst och förlust. Jag har aldrig riktigt odlat kål förut men förstått att det är typ som att vara i en relation med någon som inte vill vara ihop med en, man hoppas och försöker och anpassar sig och ändrar och bönar och ber men förr eller senare skiter det sig.

img_7213Jag täckte i alla fall kålen med fiberduk i hopp om att hålla skadedjuren borta.

Processed with VSCO with c1 preset

TYVÄRR visade det sig att det största skadedjuret av dem alla älskar fiberduk. Nu har jag byggt om igen och satt ner vassa pinnar under duken så det inte ska vara så oerhört lockande att lägga sig där och klämma kålen till mos. Tyvärr gjorde det bara att hon flyttade sig från utsidan av fiberduken till insidan. Hur det gick till? Ingen aning. Hur länge hon varit där inne när jag hittade henne? Inte mer än ett par timmar. Hur kålen mådde? käften.

img_7261Åter till trädgårdsavfallet! Den flätade komposten gick oväntat bra att gräva ur fall ni undrade. Den hotade inte att rasa ihop en enda gång (modell från Allas Vår Bibel: Köksträdgården).

img_7262Nu är i alla fall all mull borta, allt nästan-nedbrutet-material flyttat till plankkomposten och det inte-särskilt-nedbrutna ligger i kvistkomposten. Min förhoppning är att kunna skörda jord ur en av dem per år nu framöver. Vad tror ni? Ja??

img_7263När köksträdgården var mätt la jag de sista kärrorna jord i vår budgetrabatt som vi inte hade råd att köpa jord till i höstas och därför ser ut som skit. Man kan säga att det fula framträder ännu mer nu när ett litet hörn blivit prydligt.

img_7239

Annars då? Jotack, päronträdet levde lajf innan haglet.

Och så har jag sått några frön. Känner mig provocerande självgod över att jag lyckats hålla mig från att så alldeles för tidigt i år. Mmmm vilken liten pluggis jag är.

img_7371-1

Vad jag däremot inte verkar vara duktig på är att koka sylt. Råkade göra stenhård marmelad av mina sista björnbär. Bara fyra månader tills jag får en chans att göra en ny laddning. :):):)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s