Om jag bara fick välja en grönsak

Jag vet att man, om man bara ska välja en grönsak att odla själv, egentligen ska välja potatis. Dels för att den räddat hela länder från svält och skörbjugg, men även för att potatis är den gröda i Sverige som besprutas mest.

Det struntar jag i. Jag hade ändå valt tomat.

Fy helv vad gott det är med tomat. Jag älskar tomat. Tomat tomat tomat tomat.

I år odlar vi dem bara på verandan. Vi har experimenterat med att ha dem på friland eller i krukor utomhus i ett par år, men det har aldrig riktigt blivit någon skörd att tala om. Det blev inte perfekt på verandan heller, men det blev bättre än det brukar för flera sorter.

De som lev-errrr-er-at på verandan är sibirjak, black sweet cherry, mei wei (MIN FAVORIT) och  naranja.

img_2266

En som inte trivts särskilt bra, antagligen för att de fått för ojämnt med vatten och för lite näring, är fiorentino. Den har gett en tomatstackare då och då men nästan alltid med fula bruna märken.

Det är ändå ingenting jämfört med brandywine. De har veerrrrrrkligen hatat kruklivet på verandan. Ibland har jag nästan kunnat höra dem kasta förbannelser över mig när jag gått förbi. Vi har inte fått en enda tomat av dem i år. De har försökt göra kart men inte kunnat fullfölja.

Nu har jag en ny plan för nästa år.

För när vi bilade i Italien (på bröllopsresa, tackar som frågar) så såg jag att folk odlade sina tomater uppbundna på pinnar som bildade upp-och-nervända V. Det bara sprutade tomater åt alla håll på de plantorna. Möjligen för att det var i just Italien och det är ett tämligen gynnsamt område för just den växten, men det låtsas jag inte om. Nästa år ska jag pröva att odla de lite större sorterna på det viset, men ute i köksträdgården, och se om det fungerar bättre.

Vill ni förresten veta hur man gör för att få tomatsås riktigt god? Nej, jag tänkte väl det eftersom det tröttsammaste som finns är folk som tjatar om att de ”gör en riktigt grym tomatsås”. ZZZzzzZZZZzzzz. Men jag berättar ändå! Stek gul lök genomskinlig, addera finhackad vitlök, stek lite till, addera tomatpuré, häll på en burk tomater från typ mutti, puttra 30-45 minuter i sakta mak, krydda med socker och salt KLAAAART.

img_2267

Vill du uppnå next level av nice? Och göra dina hemodlade tomater till huvudnumret?? Då gör du sotade tomater att toppa med! Det går till såhär: innan du drar igång med själva tomatsåsen halverar/klyftar du dina tomater och kör dem i ugnen med lite olivolja och flingsalt på grilleffekt (200 grader) i ca en timme. När pastan och tomatsåsen är klara är också de sotade tomaterna det. Toppa pastan med sotade tomater och helst även mozzarella och basilika.

img_1132

En reaktion på ”Om jag bara fick välja en grönsak

  1. Men åh det där lät ju riktigt gott! Ska se om jag köper hem fröer av de där tomatsorterna du tipsar om. Vi har i år odlat småtomater i kruka på trappan upp till verandan och tre plantor malabarspenat inne i den inglasade delen av verandan. Häftig växt som blir ca 3 meter hög och vill klättra på snöre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s